Frytownica gastronomiczna to jedno za podstawowych urządzeń w barach, pubach czy restauracjach. Frytki od wielu lat bowiem cieszą się zarówno w Polsce, jak i na świecie wyjątkowo dużą popularnością i dziś już właściwie ciężko jest znaleźć bar czy restaurację, która nie ma tego przysmaku w swoim menu. Jak więc wybrać dobrą frytownicę gastronomiczną?
Moc
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na moc urządzenia. W przypadku gastronomicznych odpowiedników, jest ona zwykle o wiele wyższa niż, gdy chodzi o domowe frytownice. A im większa moc, tym bardziej wydajne jest dane urządzenie.
Ilość komór do smażenia
Wybierając frytownicę dla gastronomii zauważymy również, że różnią się one ilością komór, w których możemy frytki smażyć. W przypadku małych barów oraz miejsc, w których frytki sprzedawane są stosunkowo rzadko, w porównaniu do innych dań, na przykład pizzerie, sprawdzają się urządzenia jednokomorowe. Do pozostałych miejsc warto wybrać tę zaletę wieloma komorami.
Producent
Wreszcie warto podkreślić, że frytownice gastronomiczne powinny być przede wszystkim solidne, trwałe, niezawodne i służyć przez wiele lat, dlatego warto wybierać przede wszystkim urządzenia zaufanych i dobrych producentów.